Účastníci pochodu za slušný život na Slovensku podpálili vlajku EÚ

11.11.2012 Bratislava

Bratislava 10. novembra (TASR) - Podpálením vlajky Európskej únie pod bránami Bratislavského hradu vyvrcholil dnešný pochod Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku, ktorý zorganizovali Marián Mišún a Oskar Dobrovodský. Tento akt vyvolal zásah polície, ktorá v putách odviedla podpaľača vlajky, následne aj jedného z organizátorov, Mišúna. Pochod, ktorý sa začal na bratislavskom Predstaničnom námestí, mal dovtedy pokojný priebeh.

Zásah polície vyvolal nevôľu zhromaždených, ktorí ho odmenili pokrikmi ako "policajný štát" a "hanba". Následne sa situácia upokojila, momentálne policajti blokujú vstup do Národnej rady SR. Organizátori protestu pokračovali v prejavoch.

Oficiálne nahlásené protestné zhromaždenie Mišún ešte na samotnom začiatku rozpustil a vyhlásil ho za obyčajnú hromadnú prechádzku občanov mestom, čím umožnil davu dostať sa až na hradné nádvorie pod sochu Svätopluka. Tam však organizátori vystúpili s prejavmi, čo je podľa vicestarostu Starého Mesta Jána Krtu trochu problém. "Keďže táto prechádzka skončila pod sochou Svätopluka prejavmi organizátorov, nadobudla opäť znaky protestného zhromaždenia, a preto to bude dodatočne riešené v priestupkovom konaní," povedal pre TASR Krta. Polícia voči prejavom nezakročila.

Pred mesiacom sa zhromaždeniu pod sochu Svätopluka dostať nepodarilo. Bránili mu v tom zátarasy pred hradnou bránou. Dnes musela polícia pochodujúcich pustiť, keďže išlo o prechádzku občanov mestom a hradné nádvorie je verejne prístupné. Ak by sa chcel dav dostať na nádvorie v podobe zhromaždenia, nebolo by mu to umožnené.

Dobrovodský, ktorý má dlhodobé problémy so svojimi neprispôsobivými rómskymi susedmi, zorganizoval ďalší pochod preto, že jeho situácia sa zhoršuje. "Jeden zo spolumajiteľov pozemkov povolil Rómom dať si tam unimobunky a začalo sa nám ešte väčšie peklo ako predtým," povedal Dobrovodský pre TASR. Pochodom chce preto upozorniť zodpovedných ľudí, aby konečne začali konať a aby zákony platili pre všetkých rovnako. "My chceme od tohto štátu len jedno jediné, a to právo na slušný a pokojný život a aby platili ľudské práva aj pre nás," vyhlásil Dobrovodský.

Reakcia Oskara Dobrovodského, organizátora pochodu:

"Je to svinstvo, že policajti bijú nevinných a pracujúcich ľudí za nič a, naopak, chránia agresívnych asociálov. Sklamala ma bratislavská polícia, že sa postavila proti nám, proti slušným ľuďom," vyhlásil po proteste Dobrovodský.

Dodal, že o tom bude informovať svojich známych v Nemecku, Anglicku a v Španielsku. V boji za slušný a bezpečný život chce Dobrovodský pritvrdiť, ako, nepovedal. "Prišiel som o dom, o majetok, všetko mi zničili, zdravie, rodinu... Čo mi iné zostáva? Musím bojovať proti tomuto odpornému režimu," vyhlásil. Avizoval, že 17. novembra bude v Malackách demonštrácia za ľudské práva a práva na slušný a dôstojný život.

V súvislosti s podpálením vlajky Európskej únie uviedol, že takéto konanie nie je trestné. "Lebo taký štát neexistuje," vysvetlil. Zároveň dodal, že jeho sa pálenie vlajky netýkalo. "Urobili to oni," poznamenal.

Bratislavský krajský policajný hovorca František Peczár v súvislosti s konaním zhromaždenia uviedla, že Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave prijalo opatrenia bezpečnostného charakteru. Situáciu v meste a v okolí Bratislavského hradu polícia naďalej monitoruje. Potvrdil tiež zadržanie dvoch osôb, ktoré sa na námestí Alexandra Dubčeka po 17.00 h "dopustili protiprávneho konania tým, že podpálili zástavu EÚ". "Osoby boli obmedzené na osobnej slobode a eskortované na policajné oddelenie za účelom podania vysvetlenia," uzavrel.

Pred mesiacom sa niekoľkým stovkám pochodujúcich do cesty pod Bratislavským hradom postavili ľudskoprávni aktivisti, medzi ktorými bola aj europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová s manželom Fedorom Flašíkom. Akcia sa napokon zaobišla bez narušenia verejného poriadku či iného protiprávneho konania. Na pochode, počas ktorého sa zbierali aj podpisy pod petíciu za adresné vyplácanie sociálnych dávok, sa objavili aj prívrženci Mariána Kotlebu so zástavami Slovenskej pospolitosti. Dobrovodský a Mišún však tvrdia, že nepatria k extrémistom. Mišún zdôraznil, že on aj Oskar Dobrovodský sa dištancujú "od každej formy neopodstatneného rasizmu". "Naším jediným zámerom je, aby konečne boli na Slovensku slušní ľudia chránení," vyhlásil.
 

Vyberte región